Πλάνο

Εύχομαι υγεία και χαρά σε όλους τους αναγνώστες!
Ονομάζομαι Αλέξης Κοσμίδης και είμαι 28 ετών. Εργάζομαι σε μία μεγάλη εταιρεία φωτοβολταϊκών συστημάτων ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. Πρόσφατα παντρεύτηκα την αξιολάτρευτη σύζυγό μου και απέκτησα μαζί της την πανέμορφη κορούλα μου.
Γενικά, είμαι ευχαριστημένος από τη ζωή μου, τελευταία όμως διαπιστώνω ότι θα ταίριαζε περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία μου η ζωή της επαρχίας, μία καθημερινότητα πιο κοντά στη φύση, με λιγότερο άγχος και περισσότερη ξενοιασιά.
Πριν αρκετά χρόνια, όντας φοιτητής ακόμα, ένας φίλος και συμμαθητής από το σχολείο, μου μίλησε για τη μελισσοκομία και τα αγαθά της, όπως τα είχε ακούσει και αυτός από έναν συνάδελφό του από τη δουλειά. Δεν κρύβω πως ενθουσιάστηκα αρκετά και άρχισα να το ψάχνω το θέμα περί μελισσοκομίας, όμως, στην πορεία εξαιτίας άλλων παραγόντων που μεσολάβησαν η έρευνα πάγωσε. Μετά από κάμποσα χρόνια και εντελώς τυχαία, γνώρισα έναν πολύ μεγάλο μελοπαραγωγό από τη Βυτίνα. Ο ενθουσιασμός μου για τη μελισσοκομία αναζωπυρώθηκε.
Από εκείνη τη γνωριμία και μετά, άρχισα να διαβάζω μελισσοκομικά βιβλία, blogs και ιστοσελίδες με μεγάλη μανία, ώστε να εντρυφήσω όσο δυνατόν το γρηγορότερο στην τέχνη. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ερχόμουν όλο και πιο κοντά στα αγαθά και τη μαγεία της φύσης. Η απόφαση για αποκέντρωση δεν άργησε να παρθεί, αλλά από μόνη της απόφαση δεν φτάνει. Χρειάζεται γη, κατοικία, εξοπλισμός, και, κυρίως πρόγραμμα και χρήμα.
Μέσα από αυτό το ιστολόγιο προσδοκώ να παρουσιάσω το πλάνο μου για επιστροφή στη φύση, ώστε να βοηθηθώ από τις ιδέες και τα σχόλιά σας, καθώς, επίσης και να παραθέσω το υλικό που έχω συγκεντρώσει και θα συνεχίσω να συγκεντρώνω και αφορά μελισσοκομικά θέματα, γεωργία, κτηνοτροφία, κατασκευές κλπ.

Προκειμένου να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το πρόγραμμα για επιστροφή στη φύση, εγκαταλείποντας την αστική ζωή, πρέπει να θέσουμε τις επιθυμίες και τους στόχους μας.  Επιθυμώ, λοιπόν, να παράγω τα δικά μου βιολογικά προϊόντα για να τα καταναλώνει η οικογένειά μου, συγγενείς και φίλοι. Επίσης, θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μελισσοκομία, διαθέτοντας με αγάπη τα « μαγικά» προϊόντα της μέλισσας, καθώς και με κάποια καλλιέργεια (στην οποία δεν έχω καταλήξει ακόμα) η οποία θα μου αποφέρει ένα επιπλέον εισόδημα.


 




Πάμε σταδιακά να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο.


1. Αγρόκτημα


Τι θέλουμε να "παράγει" το αγρόκτημά μας;
  • Λάδι - Ελιές
  • Κρασί - Ξύδι
  • Ωπωροφόρα φρούτα
  • Εσπεριδοειδή 
  • Λαχανικά - κηπευτικά
  • Όσπρια
  • Ξηρούς καρπούς
  • Δημητριακά - Αλεύρι
  • Γάλα - γαλακτοκομικά
  • Κρέας
  • Αυγά
  • Βότανα
  • Σαπούνι - καθαριστικά
  • Φυτοφάρμακα βιολογικά


Τι πρέπει να έχει το αγρόκτημά μας για να παράγει τα παραπάνω;


Γενικά:





Ειδικότερα: 
































Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τον τρόπο που θα διαμορφώσουμε ένα αγρόκτημα 10 στρεμμάτων (100m X 100m), το οποίο θα χωρίσουμε στις εξής κατηγορίες:
  •  Ελαιώνας
  • Αμπελώνας
  • Δενδρώνας
  • Λαχανικά – κηπευτικά
  • Βότανα – αρωματικά
  • Εξοπλισμός – εργαλεία
  • Πρώτες ύλες
  • Ζώα – Εγκαταστάσεις στέγασης
Σημείωση: Πολύ χρήσιμο εγχειρίδιο για τη διαμόρφωση του αγροκτήματος αποτέλεσε το διμηνιαίο περιοδικό "Κήπος & Κτήμα" που κυκλοφορεί ως ένθετο στην εφημερίδα "Καθημερινή".

Ελαιώνας
Στο βόρειο τμήμα του αγροκτήματος, επιλέγουμε να φυτέψουμε 72 ελαιόδεντρα Κορωνεϊκής ποικιλίας σε έκταση 2,5 στρεμμάτων.  Οι ελιές θα φυτευτούν έτσι ώστε να απέχουν 7μ. μεταξύ των γραμμών και 5μ. επί της γραμμής. Επίσης, μεριμνούμε να υπάρχει διάδρομος τουλάχιστον 2μ. περιμετρικά του ελαιώνα για να διέρχονται τα καλλιεργητικά μηχανήματα.
Η παραγωγή που περιμένουμε να έχουμε είναι κατά μέσο όρο γύρω στα 5 λίτρα ελαιόλαδο ανά δέντρο, άρα περίπου 350-400 λίτρα λάδι ετησίως. Ποσότητα την οποία θα λαμβάνουμε χρονιά παρά χρονιά λόγω της παρενιαυτοφορίας, καθώς τις χρονιές που η παραγωγή θα είναι μειωμένη, θα παίρνουμε από τον ελαιώνα 150 έως 200 λίτρα λάδι.
Ο χρόνος συγκομιδής αλλά και η απόδοση σε ελαιόλαδο εξαρτώνται από την περιοχή, το κλίμα και το χρόνο λειτουργίας των ελαιοτριβείων της περιοχής μας.
Για άμεση παραγωγή, προμηθευόμαστε δενδρύλλια τουλάχιστον τριών ετών, καθώς η ελιά αρχίζει να παράγει ελαιοποιήσιμες ελιές από το πέμπτο έτος της. Ειδάλλως, αγοράζουμε μονοετή ή διετή δενδρύλλια που λόγω της μικρότερης ανάπτυξής, είναι πιο υγιή, λιγότερα στρεσαρισμένα και πιο οικονομικά σε σχέση με τα μεγαλύτερης ηλικίας.

 




Αμπελώνας
Επιλέξαμε κλήματα της λευκής ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξανδρείας, που παράγει καλό και ποιοτικό κρασί και ταυτόχρονα είναι ποικιλία ανθεκτική στον περονόσπορο. Πέρα από οινοποιήσιμο, το λευκό σταφύλι της ποικιλίας είναι και βρώσιμο. Ενδεικτικά τα 64 αμπέλια που θα φυτέψουμε αναμένουμε να παραγάγουν περίπου 150-180 κιλά σταφύλι που αν οινοποιηθεί, θα δώσει 100-120 λίτρα κρασί.
Επίσης, επιλέξαμε κλήματα της κόκκινης ποικιλίας CABERNET SAUVIGNON, που παράγει κρασί υψηλού αλκοολικού τίτλου  με ιδιαίτερη γεύση. Είναι φυτό ζωηρό, γόνιμο και πολύ ανθεκτικό στον περονόσπορο. Ενδεικτικά τα 64 αμπέλια που θα φυτέψουμε αναμένουμε να παραγάγουν περίπου 150-180 κιλά σταφύλι που αν οινοποιηθεί, θα δώσει 100-120 λίτρα κρασί. 
Η φύτευση των παραπάνω δύο ποικιλιών θα γίνει γραμμικά ανά 1,5μ. αφήνοντας διαδρόμους πλάτους 2μ. ανά οχτώ κλήματα. 
Για να αποφευχθούν προσβολές από το ωίδιο (ασθένεια που προσβάλλει το αμπέλι), φυτεύουμε σε αψίδες ανάμεσα στα κλήματα αναρριχητικές τριανταφυλλιές, οι οποίες λειτουργούν ως δείκτης φυτοπροστασίας. Η τριανταφυλλιά εμφανίζει δηλαδή συμπτώματα πριν από το αμπέλι, και έτσι μπορούμε να λάβουμε εγκαίρως τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά μέτρα για τον αμπελώνα μας.


 


Δενδρώνας
  •  Μηλιά
Η κάθε ποικιλία μηλιάς, για να «δέσει» καρπούς, θα χρειαστεί, εκτός από το ψύχος, και τη γύρη και μιας άλλης, επικονιάστριας ποικιλίας μηλιάς, γι’ αυτό κατά την επιλογή των ποικιλιών ζητούμενο είναι η ταυτόχρονη ανθοφορία. Εμείς επιλέγουμε μία κόκκινη που ανήκει στην ομάδα Red Delicious, όπως Starking ή Starkrimson κ.α., και για επικονιάστρια μία από τις κίτρινες ποικιλίες της ομάδας Golden Delisious (π.χ. Golden Smooth, Reinders κ.α.), που ανθίζουν ταυτόχρονα. Φυτέψαμε, σε 2 «κορδόνια», 10 δέντρα μηλιάς από την κάθε ποικιλία, εναλλάξ. Τα φυτέψαμε δηλαδή σε γραμμές ανά 1,5μ., τοποθετήσαμε υποστυλώματα ύψους 80 εκ. και με αυστηρά κλαδέματα θα βοηθήσουμε τα κλαδιά τους να αναπτυχθούν πάνω στα οριζόντια σύρματα. Για την απρόσκοπτη διέλευση των καλλιεργητικών μηχανημάτων (π.χ. φρέζας) χωροθετήσαμε, επίσης, άνα διάδρομο πλάτους τουλάχιστον 2μ. Συγκομίζουμε από μέσα Σεπτεμβρίου έως  αρχές Οκτωβρίου.
  • Αχλαδιά
Για να έχουμε μεγαλύτερη περίοδο συγκομιδής, επιλέξαμε δύο ελληνικές ποικιλίες (μια πρώιμη και μια όψιμη), τις Κοντούλα και Κρυστάλλι αντίστοιχα. Η Κοντούλα ωριμάζει πρώτη από τα μέσα Ιουνίου και τα αχλάδια της δεν διατηρούνται καιρό, ενώ η πιο όψιμη Κρυστάλλι μας επιτρέπει την αποθήκευση των αχλαδιών της. Φυτέψαμε, σε 2 «κορδόνια», 20 δέντρα αχλαδιάς, 10 από την κάθε ποικιλία, εναλλάξ. Τα φυτέψαμε δηλαδή σε γραμμές ανά 1,5μ., τοποθετήσαμε υποστυλώματα ύψους 80 εκ. και με αυστηρά κλαδέματα θα βοηθήσουμε τα κλαδιά τους να αναπτυχθούν πάνω στα οριζόντια σύρματα. Για την απρόσκοπτη διέλευση των καλλιεργητικών μηχανημάτων (π.χ. φρέζας) χωροθετήσαμε, επίσης, ανά διάδρομο πλάτους τουλάχιστον 2μ.
  •  Ακτινιδιά
Επιλέγουμε να φυτέψουμε 4 δέντρα της ποικιλίας Τσεχελίδης και 1 δέντρο επικονιαστής της ποικιλίας matu. Το Ακτινίδιο Τσεχελίδη παράγει κατά μέσο όρο καρπούς πάνω από 160γραμμάρια, έχει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών και αντιοξειδωτικών και πολύ πιο απαλή και γλυκιά γεύση. Τον χειμώνα αντέχει μέχρι και τους -20C. Οι αποδόσεις ανά δέντρο φτάνουν τα 130-160kg. Σε ότι αφορά την υποστήλωση συστήνεται το ταφ με προτεινόμενες διαστάσεις φύτευσης επί της γραμμής 3 μ. και από τις διπλανές καλλιέργειες 4μ.  
  •  Κερασιά
Φυτεύουμε 4 δέντρα δύο διαφορετικών ποικιλιών, οι οποίες ανθίζουν ταυτόχρονα και επικονιάζουν η μία την άλλη, γεγονός απαραίτητο για να έχουμε κεράσια: τα Τραγανά Έδεσσας (ανθεκτική ποικιλία στο ψύχος και στην ασθένεια της μονίλιας) και την επικονιάστρια Ναπολεόν. Που θεωρείται η ιδανική επιλογή για μεταποίηση των καρπών της. Συγκομίζουμε κεράσια από τα μέσα Ιουνίου.
  •  Αμυγδαλιά
Θα καλλιεργήσουμε τέσσερα δέντρα αμυγδαλιάς για τον ξηρό καρπό της. Επειδή η αμυγδαλιά, όπως και η ελιά, χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, φροντίζουμε οι ποικιλίες που επιλέγουμε να έχουν όσο το δυνατόν τη μικρότερη τάση για παρενιαυτοφορία. Επίσης, οι ποικιλίες της αμυγδαλιάς, για να «δέσουν» καρπούς, χρειάζονται τη γύρη μιας άλλης επικονιάστριας ποικιλίας. Έτσι λοιπόν, με βάση τα παραπάνω θα επιλέουμε την Τέξας, η οποία είναι ποικιλία πολύ παραγωγική, ανθεκτική σε ασθένειες όπως η μονίλια και το κλαδοσπόριο, αλλά είναι ευαίσθητη στα αλατούχα εδάφη. Και για δεύτερη ποικιλία, τη Ρέτσου, μια επίσης παραγωγική και ανθεκτική στην ξηρασία ποικιλία. Συγκομίσουμε από τα τέλη του Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Οκτώβριο.
  • Πορτοκαλιά
Θα φυτέψουμε έξι δέντρα διαφορετικών άσπερμων ποικιλιών (χωρίς κουκούτσια): την πρώιμη Μέρλιν με σάρκα γευστική και συγκομιδή από το Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο και την οψιμότερη Βαλέντσια, για πλούσιους χυμούς και συγκομιδή από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο. Οι καρποί της διατηρούνται για πολύ καιρό πάνω στο δέντρο, ενώ μπορεί να ξαναπρασινίζουν.
  • Μανταρινιά
Θα φυτέψουμε δύο δέντρα διαφορετικών ποικιλιών, που συμπληρώνουν η μία την άλλη ως προς την εποχή συγκομιδής των καρπών, τους οποίους διατηρούν για καιρό πάνω στο δέντρο, χωρίς να αλλοιώνονται. Πρόκειται για την πρώιμη Κλημεντίνη (ποικιλίες SRA 63 ή Πόρου, με καρπούς χωρίς κουκούτσια), που αντέχει στο κρύο και οι καρποί της ωριμάζουν από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, και την Ενκορ, μια όψιμη ποικιλία με καρπούς που έχουν αρκετά κουκούτσια, τρυφερή και πλούσια σε χυμό σάρκα, που ωριμάζουν από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο.
  •  Λεμονιά
Θα φυτέψουμε δύο δέντρα της δίφορης ποικιλίας Αδαμοπούλου (με πλούσιο χυμό και λίγα κουκούτσια), που δίνει καρπούς δύο φορές ή και όλο το χρόνο στα ήπια κλίματα, προσέχουμε επίσης ο λάκκος φύτευσης να απέχει 4 έως 5μ. από το σπίτι ή τα γύρω φυτά, γιατί το φύλλωμα και το ρίσωμά της συνηθίζουν να απλώνονται υπερβολικά.
  •  Βερικοκιά 
Επιλέξαμε τέσσερα δέντρα της ποικιλίας Μπεμπέκου. Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός έχει χρώμα κιτρινοπορτοκαλί με επίχρωμα κόκκινο στο μέρος που τον βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι μάλλον εκπύρηνη, πορτοκαλί, συνεκτική, χυμώδης, γλυκιά και πολύ καλής γεύσης. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου και είναι κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και για κονσερβοποίηση. Το μέσο βάρος του ώριμου καρπού περίπου 70gr.
Σαν δέντρο είναι μέτριας ζωηρότητας με βλάστηση ημιπλαγιόκλαδη, πρωιμανθής και πολύ παραγωγική. Μπαίνει νωρίς σε καρποφορία και οι καρποί της είναι δεκτικοί μεταφοράς. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας και ευαίσθητη στη ίωση σάρκα ή ευλογιά.  Όπως και η λεμονιά θέλει χώρο να αναπτυχθεί.
Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες της βερικοκιάς είναι αυτογόνιμες και γι’αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα επικονίασης τους στην καλλιέργεια.
  • Μουσμουλιά
Επιλέγουμε να φυτέψουμε δύο δέντρα μουσμουλιάς. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 8 μέτρα και ο κορμός του είναι σχεδόν ευθύγραμμος. Τα φύλλα του είναι μεγάλα και δερματώδη, σκληρά πράσινα στο πάνω μέρος και ελαφριά πράσινα χνουδωτά στο κάτω φτάνουν δε στο μήκος τα 25 εκατοστά.
Τα άνθη της μουσμουλιάς είναι λευκοκίτρινα με ευχάριστη οσμή πικραμύγδαλου και σχηματίζουν βότρυς με πυκνό χνούδι.
Το δέντρο ανθίζει από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο και δίνει ώριμους καρπούς από τον Απρίλιο ως το Μάιο. Η καρποφορία του δέντρου αρχίζει από τον 6ο – 7ο χρόνο της ζωής του , ενώ σε πλήρη καρποφορία είναι μετά τον 12ο χρόνο. Η μουσμουλιά είναι ανθεκτική στο ψύχος και στη ζέστη.
  •  Κορομηλιά
Επιλέξαμε την κίτρινη Ρεγκλότα, ως παραγωγική ποικιλία με γλυκύτατους καρπούς, που κιτρινίζουν καθώς ωριμάζουν και συγκομίζονται στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.Η αδυναμία της είναι το ότι δεν «κάνει» καρπούς με τη δική της γύρης (αυτόστειρη) και χρειάζεται τη γύρη άλλης ποικιλίας (επικονιάστρια), όπως είναι η δαμασκηνιά Αζέν.
  • Δαμασκηνιά
Επιλέξαμε την ποικιλία Αζέν, επειδή η γύρη της είναι απαραίτητη για να γευτούμε τα κορόμηλα. Πρόκειταο για φημισμένη ποικιλία της Σκοπέλου για παραγωγή ξηρών δαμάσκηνων. Είναι δέντρο μικρής ζωηρότητας. Συγκομίζουμε τέλη Αυγούστου.
  • Ροδακινιά
Επιλέγουμε να φυτέψουμε δύο ροδακινιές της ποικιλίας Λευκόσαρκο, ένα από τα πιο εύγεστα και ανθεκτικά ροδάκινα, μεγάλα σε μέγεθος, γλυκά και παραγωγικά. Ωριμάζει τέλος Ιουλίου.
Επίσης, επιλέγουμε να φυτέψουμε δύο ροδακινιές της ποικιλίας Res Haven, μια από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες με κίτρινη σάρκα και καλή γεύση με φλούδι πορτοκαλί με κόκκινες ανταύγειες και πολύ όμορφο ροζ ανθό. Ωριμάζει μέσα Ιουλίου. Προτιμάται για κονσερβοποίηση και κατάψυξη.
  • Νεκταρινιά
Επιλέγουμε να φυτέψουμε δύο νεκταρινιές της ποικιλίας Big Top, δέντρο ζωηρό και πολύ παραγωγικό. Καρπός μεγάλου μεγέθους, στρογγυλός, κιτρινόσαρκος με κόκκινο επίχρωμα 90-100% της επιδερμίδας. Σάρκα κίτρινη με κόκκινο κοντά στον πυρήνα. Ωριμάζει μέσα Ιουλίου.
  •  Ροδιά
Για καλύτερης ποιότητας ρόδια επιλέξαμε να φυτέψουμε τέσσερα δέντρα της ποικιλίας Ερμιάνη. Τα ρόδια ωριμάζουν από τα τέλη Σεπτεμβρίου και συγκομίζονται άμεσα εντός 15-20 ημερών, αφού δε διατηρούνται για καιρό πάνω στο δέντρο.
  • Λωτός
Επιλέξαμε δύο δέντρα της ποικιλίας Fuyu. Το δένδρο είναι αυξηµένης ζωηρότητας, µε πλαγιο-ορθόκλαδη ανάπτυξη, µε άριστη συγγένεια µε το υποκείµενο D. Lotus και είναι υψηλής παραγωγικότητας. Έχει µεγάλη αντοχή στις χαµηλές θερµοκρασίες του χειµώνα. Παρουσιάζει αυξηµένη ανθοφορία στα αρσενικά άνθη, µέτρια στα θηλυκά και ανεπαρκή στα ερµαφρόδιτα. Έχει αυξηµένη παραγωγικότητα. Ο καρπός του έχει µέσες διαστάσεις (µέσο βάρος 186 gr), µε ελαφρά συµπιεσµένο σχήµα σε επιµήκη τοµή και στρογγυλό µέχρι ελαφρά τετραγωνισµένο σχήµα σε εγκάρσια τοµή. Η φλούδα του είναι χρώµατος κίτρινο-πορτοκαλί κατά την συγκοµιδή που γίνεται κόκκινο-πορτοκαλί µετά την υπερωρίµανση(φυσιολογική ωρίµανση). Η ωρίµανση για συγκοµιδή πραγµατοποιείται το πρώτο δεκαήµερο του Νοεµβρίου και συµπίπτει µε την φυσιολογική ωρίµανση(κατανάλωσης).
  • Ελιά (επιτραπέζια)
Δύο διαφορετικές ποικιλίες επιλέξαμε για βρώσιμη ελιά. Τα δέντρα θα φυτευτούν σε αποστάσεις 4-5μ. Η πρώτη ποικιλία, Μεγαρείτικη, καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και έχει μεγάλους καρπούς που ωριμάζουν από το Νοέμβριο. Το Σεπτέμβριο, όταν οι ελιές είναι πράσινες, τις μαζεύουμε για να φτιάξουμε τις λεγόμενες «τσακιστές», ενώ από το Νοέμβριο, που ωριμάζουν, τις καταναλώνουμε για μαύρες. Η δεύτερη επιτραπέζια είναι η Αμφίσσης ή κονσερβολιά. Με καρπούς που ωριμάζουν από το Νοέμβριο, είναι κατάλληλη τόσο για πράσινες όσο και για μαύρες ελιές. 
  • Συκιά
Ανθεκτικό σε ξηρασία και θερμούς ανέμους δέντρο, που καλύπτει εύκολα τις γωνίες του κτήματος, μια και αποκτά πολύ μεγάλες διαστάσεις. Για να έχουμε βρώσιμους καρπούς χρειαζόμαστε μία ήμερη (θηλυκή) συκιά και μία αγριοσυκιά (αρσενική). Η ήμερη συκιά που επιλέξαμε για τους γλυκούς καρπούς της είναι η Βασιλική Μαύρη, με ωρίμαση από τις αρχές Αυγούστου. Αν η περιοχή μας έχει αγριοσυκιές, δεν χρειάζεται να φυτέψουμε άλλο δέντρο. Αν όμως δεν υπάρχει αγριοσυκιά κοντά στο κτήμα, τότε αγοράζουμε ξεραμένους καρπούς (ορνούς) από πλανόδιους πωλητές ή κόβουμε μόνοι μας όπου βρούμε αγριοσυκιές. Μέσα τους κατοικεί ο ψήνας, το έντομο που μεταφέρει τη γύρη της αγριοσυκιάς κάθε άνοιξη στα άνθη της ποικιλίας και γευόμαστε καρπούς.
  •  Καστανιά
Επιλέγουμε να φυτέψουμε ένα δέντρο καστανιάς της ποικιλίας Μαρώνια. Δέντρο φυλλοβόλο με λογχοειδή, οδοντωτά, γυαλιστερά φύλλα και μεγάλη καλλωπιστική αξία. Ευδοκιμεί σε ήπια κλίματα με κανονική υγρασία και δροσερά εδάφη.
Η Καστανιά είναι δέντρο φυλλοβόλο με λογχοειδή, οδοντωτά, γυαλιστερά φύλλακαι μεγάλη καλλωπιστική αξία, μόνοϊκο και δίκλινο, (στο ίδιο δέντρο φέρει ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη), ύψους μέχρι 30 μέτρων.
Θέλει κλίμα ελαφρά ψυχρό και υγρό. Είναι ευαίσθητη στους ανοιξιάτικους παγετούς γι’ αυτό πρέπει να επιλεχθούν κατάλληλες ποικιλίες όψιμες.
Το έδαφος πρέπει να είναι αμμώδες έως πηλώδες καλά στραγγιζόμενο και σχεδόν απαλλαγμένο από ασβέστιο. Περίοδος Ωρίμανσης 5-Οκτ. έως 15-Οκτ.
  • Καρυδιά
Επιλέγουμε να φυτέψουμε 2 δέντρα καρυδιάς. Ένα δέντρο θα είναι της ποικιλίας Franquette, ποικιλία εκλεκτής ποιότητας, ποσοστό ψίχας 46%, ωρίμανση καρπού το πρώτο 15μερο Οκτωβρίου, και ένα δέντρο της ποικιλίας Hartley, ποικιλία εκλεκτής ποιότητας, η ωρίμανση των καρπών της Hartley γίνεται τέλος Σεπτεμβρίου. Όλες ποικιλίες της καρυδιάς είναι αυτογόνιμες αλλά υπάρχει πρόβλημα διχογαμίας. Για επαρκή επικονίαση συνίσταται φύτευση 2ποικιλιών, 1πρωιμανθή & 1οψιμανθή. (Πηγή: http://karydies.blogspot.com/2011/05/blog-post_4501.html#ixzz20ObYpMMu)







Λαχανικά – κηπευτικά


Αγγούρι
Φυτεύουμε: 20 σπορόφυτα
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 150
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 200
Εποχή σποράς: Μάιος
Συγκομιδή: 50-70 ημέρες
Απόδοση: 5kg/φυτό
Παραγωγή: 100kg
Κόστος: 0,50-0,90€/φυτό
Ζώνη: 1

Κολοκυθάκι
Φυτεύουμε: 30 σπορόφυτα & 30gr σπόρου
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 100
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 150
Εποχή σποράς: Μάιος τα σπορόφυτα / Ιούνιος οι σπόροι
Συγκομιδή: 45-60 ημέρες σπορόφυτα / 60-70 ημέρες σπόρους
Απόδοση: 1,5-2,5kg/φυτό ή gr σπόρου
Παραγωγή: 120kg
Κόστος: 0,50-0,90€/φυτό – 0,01-0,20€/σπόρο
Ζώνη: 1

Καρπούζι
Φυτεύουμε: 42 σπορόφυτα
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 200-250
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 100-150
Εποχή σποράς: Μάιος
Συγκομιδή: 90 ημέρες
Απόδοση: 1-3καρπούζια/φυτό
Παραγωγή: 42-126καρπούζια
Κόστος: 0,50€/φυτό
Ζώνη: 1

Πεπόνι
Φυτεύουμε: 20 σπορόφυτα
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 150
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 250
Εποχή σποράς: Απρίλιος - Μάιος
Συγκομιδή: 70-120 ημέρες
Απόδοση: 3-5πεπόνια/φυτό
Παραγωγή: 60-100πεπόνια
Κόστος: 0,50-0,90€/φυτό
Ζώνη: 1

Πιπεριές
Φυτεύουμε: 66 σπορόφυτα (πράσινη φλάσκα 50% /κίτρινη κέρατο 25% / Φλωρίνης 25%)
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 50
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 80
Εποχή σποράς: Μάιος
Συγκομιδή: 60-80 ημέρες
Απόδοση: 1-1,4kg/φυτό
Παραγωγή: 80kg περίπου
Κόστος: 0,50-1,00€/φυτό
Ζώνη: 2

Μελιτζάνες
Φυτεύουμε: 66 σπορόφυτα
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 50
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 80
Εποχή σποράς: Μάιος - Ιούνιος
Συγκομιδή: 60-80 ημέρες
Απόδοση: 1,5kg/φυτό
Παραγωγή: 99kg
Κόστος: 0,50-0,70€/φυτό
Ζώνη: 2

Ντομάτες επιτραπέζιες
Φυτεύουμε: 88 σπορόφυτα
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 50
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 80
Εποχή σποράς: Απρίλιος - Μάιος
Συγκομιδή: 60-90 ημέρες
Απόδοση: 2kg/φυτό
Παραγωγή: 176kg
Κόστος: 0,50-1,20€/φυτό
Ζώνη: 2

Ντομάτες βιομηχανικές
Φυτεύουμε: 44 σπορόφυτα
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 50
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 80
Εποχή σποράς: Μάιος
Συγκομιδή: 60-90 ημέρες
Απόδοση: 3kg/φυτό
Παραγωγή: 132kg
Κόστος: 0,50-1,20€/φυτό
Ζώνη: 2

Αγκινάρες
Φυτεύουμε: 60 σπορόφυτα (είναι πολυετές & παραμένει στο χωράφι 3-5 χρόνια)
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 100
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 100
Εποχή σποράς: Φεβρουάριος
Συγκομιδή: 90-120 ημέρες
Απόδοση: 3-5τεμ./φυτό
Παραγωγή: 180-300τεμ.
Κόστος: 0,50-1,00€/φυτό
Ζώνη: 3

Πατάτες
Φυτεύουμε: 60kg πατατόσπορο / 200τ.μ.
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 25-30
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 70
Εποχή σποράς: Μάρτιος
Συγκομιδή: 100 ημέρες
Απόδοση: 5kg/1kg πατατόσπορου
Παραγωγή: 300kg
Κόστος: 1,00-1,80€/kg πατατόσπορου
Ζώνη: 4

Κρεμμύδι ξερό
Φυτεύουμε: 24kg κοκκάρι / 150τ.μ.
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 10
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 30
Εποχή σποράς: Ιανουάριος - Φεβρουάριος
Συγκομιδή: 150 ημέρες
Απόδοση: 7,5kg/1kg πατατόσπορου
Παραγωγή: 180kg
Κόστος: 1,80-5,00€/kg κοκκαριού
Ζώνη: 5

Μπάμιες
Φυτεύουμε: 75gr σπόρος / 50τ.μ.
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 40
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 30
Εποχή σποράς: Απρίλιος - Μάιος
Συγκομιδή: 55-70 ημέρες
Απόδοση: 0,3kg/τ.μ.
Παραγωγή: 15kg
Κόστος: 24-40€/kg σπόρου
Ζώνη: 6

Ηλίανθος
Φυτεύουμε: 280gr σπόρος / 200τ.μ.
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 40
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 30
Εποχή σποράς: Απρίλιος - Μάιος
Συγκομιδή: 50-150 ημέρες
Απόδοση: 0,06-0.08gr/gr σπόρου
Παραγωγή: 20kg
Κόστος: 0,80€/gr σπόρου
Ζώνη: 7

Φακιές
Φυτεύουμε: 2-2,5kg σπόρος / 200τ.μ.
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 10
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 25
Εποχή σποράς: Νοέμβριος
Συγκομιδή: 180 ημέρες
Απόδοση: 10kg/kg σπόρου
Παραγωγή: 20-25kg
Κόστος: 3-10€/kg σπόρου
Ζώνη: 8

Φασόλια θάμνοι
Φυτεύουμε: 1-1,5kg σπόρος / 200τ.μ.
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 25
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 50
Εποχή σποράς: Απρίλιος - Ιούνιος
Συγκομιδή: 60-90 ημέρες
Απόδοση: 0,15-0,20kg/τ.μ.
Παραγωγή: 30-40kg
Κόστος: 8-15€/kg σπόρου
Ζώνη: 9

Καλαμπόκια
Φυτεύουμε: 600gr σπόρος / 1000τ.μ.
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 50
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 50
Εποχή σποράς: Απρίλιος – Μάιος –Ιούνιος (1/3 κάθε μήνα)
Συγκομιδή: 60-80 ημέρες
Απόδοση: 1-2τεμ./φυτό
Παραγωγή: 4000-6000τεμ./στρέμμα
Κόστος: 1,2-4€/100gr σπόρου
Ζώνη: 10             
  
Καλλιεργούμε φυλλώδη κηπευτικά σε αλέες των 4,2τ.μ. (1,2μ. πλάτος και 3,5μ. μήκος). Η αλέα είναι ένα ελαφρώς βυθισμένο παρτέρι που κατασκευάζεται σκάβοντας το έδαφος σε βάθος 5-10εκ. και τοποθετώντας το χώμα που αφαιρούμε περιφερειακά, ώστε να σχηματιστούν τοιχώματα ύψους 10-15εκ. Με αυτό τον τρόπο αφενός συγκεντρώνεται το νερό της βροχής, αφετέρου δεν παρασύρονται οι σπόροι ή τα σπορόφυτα από τυχόν έντονες βροχοπτώσεις. Ανάμεσα στις αλέες αφήνουμε διαδρόμους 0,5-1μ. Επειδή η συγκομιδή των θερινών καλλιεργειών (ντομάτα, μελιτζάνα και πιπεριά) αρχίζει από τα τέλη Ιουνίου και μετά, φυτεύουμε από τις αρχές Απριλίου μαρούλια και σαλάτες για να καλύψουμε τις καθημερινές ανάγκες μέχρι την ωρίμανση των καλοκαιρινών κηπευτκών.

Μαρούλια
Φυτεύουμε: 44 σπορόφυτα / αλέα
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 30
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 30
Εποχή σποράς: Μάιος στη 1η αλέα, μετά από 40ημέρες στη 2η αλέα και μετά από 80 ημέρες στην 3η
Συγκομιδή: 35-55 ημέρες
Απόδοση: 1τεμ./φυτό
Παραγωγή: 132τεμ.
Κόστος: 1,50€/20φυτά
Ζώνη: 11

Πράσινη σαλάτα
Φυτεύουμε: 44 σπορόφυτα / αλέα
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 30
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 30
Εποχή σποράς: Μάιος στη 1η αλέα, μετά από 40ημέρες στη 2η αλέα και μετά από 80 ημέρες στην 3η
Συγκομιδή: 35-55 ημέρες
Απόδοση: 1τεμ./φυτό
Παραγωγή: 132τεμ.
Κόστος: 1,50€/20φυτά
Ζώνη: 11

Κόκκινη σαλάτα
Φυτεύουμε: 44 σπορόφυτα / αλέα
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 30
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 30
Εποχή σποράς: Μάιος στη 1η αλέα, μετά από 40ημέρες στη 2η αλέα και μετά από 80 ημέρες στην 3η
Συγκομιδή: 35-55 ημέρες
Απόδοση: 1τεμ./φυτό
Παραγωγή: 132τεμ.
Κόστος: 1,50€/20φυτά
Ζώνη: 11

Σπανάκι
Φυτεύουμε: 13gr / αλέα (6 αλέες)
Απόσταση φυτέματος: χύδην
Εποχή σποράς: Μάιος στη 2 αλέες, μετά από 40ημέρες άλλες 2 αλέες και μετά από 80 ημέρες 2 ακόμη.
Συγκομιδή: 60 ημέρες
Απόδοση: 3kg/αλέα
Παραγωγή: 18kg
Κόστος: 4,50-9€/100gr σπόρου
Ζώνη: 11

Κρεμμύδι χλωρό
Φυτεύουμε: 2-4kg κοκκάρια
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 10
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 15
Εποχή σποράς: Μάιο και διαδοχικά μέχρι Ιούνιο
Συγκομιδή: 40 ημέρες
Απόδοση: 1τεμ./κοκκάρι
Παραγωγή: 840 κρεμμύδια
Κόστος: 1,50-3,00€/kg κοκκαριού
Ζώνη: 11


Καλλιεργούμε βολβώδη κηπευτικά σπέρνοντας διαδοχικά σε διαφορετικές αλέες των 6τ.μ. (1,2μ πλάτος και 5μ. μήκος), αλλά και φυτεύοντας γραμμικά σε παρτέρια. Ανάμεσα στις αλέες και τις γραμμικές καλλιέργειες αφήνουμε διαδρόμους του 1μ. για τη διευκόλυνση των καλλιεργητικών εργασιών.

Καρότα
Φυτεύουμε: 80gr σπόρος / 18τ.μ. (3 αλέες)
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 5-10
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 25
Εποχή σποράς: Μάιος –Ιούνιος-Ιούλιος (1 αλέα κάθε μήνα)
Συγκομιδή: 100-120 ημέρες
Απόδοση: 15kg/αλέα
Παραγωγή: 45kg
Κόστος: 10€/200gr σπόρου
Ζώνη: 12             

Παντζάρια
Φυτεύουμε: 50gr σπόρος / 18τ.μ. (3 αλέες)
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 20-25
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 25
Εποχή σποράς: Απρίλιος – Ιούνιος - Αύγουστος (1 αλέα κάθε δίμηνο)
Συγκομιδή: 100-120 ημέρες
Απόδοση: 15kg/αλέα
Παραγωγή: 45kg
Κόστος: 6€/200gr σπόρου
Ζώνη: 12             

Πράσα
Φυτεύουμε: 20-30gr σπόρος / 68τ.μ.
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 25
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 35
Εποχή σποράς: Κάνουμε σπορά το Μάρτιο στο θερμοκήπιο, τα σπορόφυτα που αναπτύσσονται  
                         μεταφυτεύονται 3-4 μήνες μετά (Ιούνιος – Ιούλιος).
Συγκομιδή: 60-90 ημέρες
Απόδοση: 10-15kg/gr σπόρου
Παραγωγή: 200kg
Κόστος: 9-20€/100gr σπόρου
Ζώνη: 12


Λάχανα
Φυτεύουμε: 45 σπορόφυτα
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 80
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 100
Εποχή σποράς: Αύγουστος - Σεπτέμβριος – Οκτώβριος (15σπορόφυτα / μήνα)
Συγκομιδή: 70-120 ημέρες
Απόδοση: 2kg/φυτό
Παραγωγή: 90kg
Κόστος: 0,06-0,34€/φυτό
Ζώνη: 13

Κουνουπίδια
Φυτεύουμε: 45 σπορόφυτα
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 80
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 100
Εποχή σποράς: Αύγουστος - Σεπτέμβριος – Οκτώβριος (15σπορόφυτα / μήνα)
Συγκομιδή: 70-120 ημέρες
Απόδοση: 1.5kg/φυτό
Παραγωγή: 67.5kg
Κόστος: 0,06-0,34€/φυτό
Ζώνη: 13

Μπρόκολα
Φυτεύουμε: 60 σπορόφυτα
Απόσταση φυτέματος στη γραμμή (cm): 60
Απόσταση φυτέματος μεταξύ των γραμμών (cm): 80
Εποχή σποράς: Αύγουστος - Σεπτέμβριος – Οκτώβριος (15σπορόφυτα / μήνα)
Συγκομιδή: 70-120 ημέρες
Απόδοση: 0.8kg/φυτό
Παραγωγή: 48kg
Κόστος: 0,06-0,34€/φυτό
Ζώνη: 13


Βότανα – αρωματικά


Μαϊντανός
Φυτεύουμε 6τ.μ. μαϊντανό και απαιτούνται 12gr σπόρου.
Κόστος σπόρου 2-13€/100gr.

Άνηθος
Φυτεύουμε 12τ.μ. άνηθο και απαιτούνται 40gr σπόρου.
Κόστος σπόρου 2-4.5€/100gr.

Σέλινο
Φυτεύουμε 6τ.μ. σέλινο και απαιτούνται 30gr σπόρου.
Κόστος σπόρου 6-7€/100gr.

Φυτεύουμε 5 βότανα από καθένα από τα παρακάτω είδη σε αποστάσεις επί της γραμμής 60εκ. και μεταξύ των γραμμών 80εκ.
  1. Αλόη 
  2. Βασιλικός 
  3. Βαλεριάνα 
  4. Λουίζα 
  5. Δενδρολίβανο 
  6. Δυόσμος 
  7. Μέντα 
  8. Μελισσόχορτο 
  9. Θυμάρι 
  10. Ρίγανη 
  11. Στέβια


Πρώτες ύλες
Αλουμινόχαρτο 1000m
Αλάτι 100kg
Ζάχαρη 200kg
Μεθανόλη 200kg
Καυστική σόδα 100kg
Μαγιά
Πυτιά
Χαλκός
Σίδηρος
Θειάφι


Εξοπλισμός – εργαλεία

Ελαιοπαραγωγή
3 Χτένια ελαιοσυλλογής (1,5-4€) ή 1 ελαιοραβδιστικό (500€)
10 Ελαιόπανα 6Χ12m (37€)
100 σάκοι πλαστικοί 60Χ110cm (0,35€)
1 Κόσκινο (48€)
5 Ανοξείδωτα δοχεία 100L με κάνουλα (94€)
1 Οικιακό ελαιοτριβείο

Οινοπαραγωγή
20 Καφάσια για την συλλογή των σταφυλιών
1 Σταφυλοπιεστήριο χειροκίνητο 25L (215€)
3 Σκάφες για τα κοτσάνια
1 Αποστακτήρας
1 Μουστόμετρο - Γραδόμετρο
1 Οινόμετρο - Αλκοολόμετρο
10 Νταμιζάνες
4 Ανοξείδωτα δοχεία ωρίμανσης - αποθήκευσης 150L (120€)

Εργαλεία – εξοπλισμός κήπου
1 Αλυσοπρίονο
1 Ακονιστήρι αλυσοπρίονου
1 Σκαπτικό - φρέζα
1 Χορτοκοπτικό
1 Οικοδομικό καρότσι
2 Τσάπες
2 Φτυάρια
2 Τσουγκράνες
1 Γκασμάς
2 Τσεκούρια
6 Γάντια
2 Κλαδευτήρια
2 Φτυαράκια χειρός
2 Σκαλιστήρια
1 Τσουγκράνα χειρός
1 Φυτευτήρι βολβών
1 Πριόνι χειρός
1 Ποτιστήρι
1 Ψεκαστήρας πλάτης 12L
1 Ψεκαστήρα 2L
Δίχτυ σκίασης 750τ.μ. (1,2€/τ.μ.)
Νάιλον θερμοκηπίου
Σωλήνες θερμοκηπίου
1000 Γλαστράκια σπορείου
6 Κομποστοποιητές 1Χ1Χ1m

Αποθήκευση – συντήρηση
30 Καφάσια
100 βάζα 2L
20 βάζα 1L
50 βαζάκια σπόρων
30 πλαστικά βαρέλια 100L
30 πλαστικά βαρελάκια 5L
Σακιά για αποθήκευση δημητριακών

Αυτόματο πότισμα
2 Δεξαμενές νερού 2500L
Προγραμματιστής αυτόματου ποτίσματος
….

Μήλος άλεσης δημητριακών

Κτηνοτροφικός εξοπλισμός
3 Ταΐστρες πουλερικών
3 Ποτίστρες πουλερικών
1 Αποπτιλωτήρας πουλερικών
1 Εκκολαπτική μηχανή αυγών
8 Ταϊστρες μεγάλων ζώων
8 Ποτίστρες μεγάλων ζώων

Εξοπλισμός ξυλουργείου - εργαστηρίου
Βιδολόγος φορητός
Δράπανο ηλεκτρικό
Δισκοπρίονο χειρός
Πλάνη χειρός
Τριβείο ηλεκτρικό
Φαλτσοπρίονο ηλεκτρικό
Σέγα ηλεκτρική
Δράπανο σταθερό
Τροχός μικρός
Τροχός μεγάλος
Καρφωτικό
Κομπρεσέρ αέρα
Πιστόλι βαψίματος
Ηλεκτροσυγκόλληση
Σκαπτικό κομπρεσεράκι
Ρούτερ
Λέιζερ
Σίδερο ηλεκτρικό
Πάγκος εργασίας MASTER CUT 1000 wolfcraft
Καβιλιέρα wolfcraft 67cm
Σετ Allen
Σετ Τρυπάνια
Σετ μύτες βιδολόγου
Σετ σπάτουλες
Σετ κλειδιά
Πένσες
Τανάλιες
Μετροταινίες
Μολύβια
Ξύστρες μολυβιών
Φαλτσέτες
Ανταλλακτικά Φαλτσέτας
Νάνος σταυρός
Νάνος ίσιος
Σετ ίσια κατσαβίδια
Σετ σταυροκατσάβιδα
Κατσαβίδη για αλουμίνια
Σετ κατσαβίδια αστέρα
Γωνία μαραγκού
Πόντες
Τρυπάνι μεντεσέδων
Σφικτήρες μικροί
Σφικτήρες μεγάλοι
Σφικτήρες γωνιωσυνδέσεων
Σέγα χειρός
Πριόνι
Σιδηροπρίονο
Λάμες σιδηροπριόνου
Μαγνήτης
Γαλλικά κλειδιά
Ανιχνευτής καλωδίων
Πολύμετρο
Κοφτάκι
Μαχαίρι
Απογυμνωτής καλωδίων
Κολλητήρι καλλαϋ
Βαριοπούλα μεγάλη
Βαριοπούλα μικρή
Σφυριά
Σκερπάνι
Βελόνι
Καλέμι
Κοπτικό χαλκοσωλήνων
Κολλητικό χαλκοσωλήνων
Νήμα της στάθμης
Πινέλα διάφορα
Ατσαλίνα
Πιστόλι σιλικόνης
Ζύγι
Αλφάδια
Μιστρί
Αλφαδόλάστιχο
Σκάφη μπογιά
Ρολλά βαψίματος
Κοντάρι βαψίματος
Ροκάνια
Σκουπάκι
Φαρασάκι
Φακός
Μπαλαντέζα



Ζώα


Κότες
Επιλέγουμε 6 κότες και 1 κόκορα της φυλής Leghorn. Κατάγεται από την κεντρική Ιταλία. Ο κύριος χρωματισμός είναι ο λευκός, αλλά υπάρχουν και κότες καφέ χρώματος. Αποτελεί κότα μικρού μεγέθους, με μέσο σωματικό βάρος των θηλυκών τα 2kg και 2,5kg για τους κόκορες. Δίνει μεγάλη παραγωγή αυγών (περισσότερα από 300 το χρόνο), με λευκό κέλυφος.
Επίσης, επιλέγουμε 6 κότες και 1 κόκορα της ράτσας Plymouth Rock. Κατάγεται από τις ΗΠΑ και ο χαρακτηριστικότερος χρωματισμός είναι ο σταχτής. Υπάρχουν και σειρές καφέ ή λευκού χρώματος. Αποτελεί φυλή μεικτής κατεύθυνσης (κρεατοπαραγωγή και αυγοπαραγωγή), με μεγάλο σωματικό βάρος (περίπου 3,6kg τα θηλυκά, 4,3kg οι κόκορες) και ικανοποιητική παραγωγή αυγών (περίπου 200 το χρόνο).
Το κοτέτσι θα είναι διαστάσεων 2x2m και θα βρίσκεται εντός του ελαιώνα ώστε να βόσκουν ελεύθερα. Η αναλυτική κατασκευή του κοτετσιού θα βρίσκεται στη σελίδα «Κατασκευές».

Κατσίκια
Επιλέγουμε 3 κατσίκες και ένα τράγο φυλής Damascus. Το Damascus είναι μια φυλή που εκτρέφεται στην περιοχή της Συρίας και στο Λίβανο, κυρίως για παραγωγή γάλακτος. Είναι του είδους Nubian και είναι συνήθως κόκκινα ή καφές αλλά επίσης μπορεί να είναι γκρι ή παρδαλά. Τα ζώα μπορεί να έχουν κέρατα ή όχι και έχουν μακριά μαλλιά. Η παραγωγή γάλακτος φθάνει κατ’ ανώτατο όριο των 3 ημερών μετά τον τοκετό και κατά μέσο όρο 4-5kg. Τα κατσίκια αυτά είναι εξαιρετικά ιδιαίτερα προσαρμόσιμα και σκληραγωγημένα.

Αγελάδες
Επιλέγουμε 2 αγελάδες και 1 μόσχο της φυλής Holstein. Οι αγελάδες Χολστάιν αναγνωρίζονται αμέσως από τον χρωματισμό τους που είναι κυρίως ασπρόμαυρος ενώ υπάρχουν και ζώα ασπροκόκκινα. Η φυλή Χολστάιν κέρδισε την προτίμηση των παραγωγών για την υψηλή της γαλακτοπαραγωγή που είναι, κατά μέσον όρο, ανώτερη από κάθε άλλη φυλή αγελάδων αλλά με σχετικά μικρότερη περιεκτικότητα του γάλακτός της σε λίπος. Μεταξύ των γαλακτοπαραγωγικών φυλών δίνει επίσης ικανοποιητική απόδοση σε κρέας μόσχων και ενήλικων ζώων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, οι αγελάδες στη χώρα μας παράγουν κατά μέσον όρο 8.510kg γάλακτος σε 305 ημέρες.

Χοίροι
Επιλέγουμε 2 θηλυκούς χοίρους και 1 αρσενικό Ιβηρικής (μεσογειακής)φυλής (εδώ ανοίκει ο ελληνικός οικόσιτος χοίρος). Ο οικόσιτος χοίρος (κοινώς γουρούνι) είναι οικόσιτο θηλαστικό ζώο. Απαντάται σε όλα τα μέρη της γης και εκτρέφεται κυρίως για το κρέας του. Ο χοίρος προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες, ωστόσο αναπτύσσεται καλύτερα σε ψυχρά κλίματα. Είναι αδηφάγο ζώο και τρώει από όλες τις τροφές. Το πεπτικό του σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί κάθε είδους τροφή, ακόμα και τα υπολείμματα του φαγητού που τρων οι άνθρωποι. Αυτό συνιστά μεγάλο πλεονέκτημα για τους εκτροφείς χοίρων, όπως και η μέγιστη απόδοσή του σε κρέας και λίπος. Η απόδοση αυτή φτάνει άνετα το 70% του βάρους του σώματός του στις κοινές φυλές και ξεπερνά το 85% στις βελτιωμένες.Γεννά συνήθως δύο φορές το χρόνο, από 5-20 μικρά κάθε φορά. Οι χοίροι θεωρούνται γενικά σύμβολα ακαθαρσίας, στην πραγματικότητα όμως ο μόνος υπεύθυνος για την ακαθαρσία των γουρουνιών είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Αυτό σημαίνει ότι όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, τότε οι χοίροι προσβάλλονται από ασθένειες και παράσιτα, τα οποία στη συνέχεια μεταδίδονται και στον άνθρωπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου