Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Αύξηση χωρίς το σχηματισμό παραφυάδων

Ένας εύκολος τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να κάνει μια μέτρια αύξηση, όταν διαθέτει νέες βασίλισσες γονιμοποιημένες ή όταν μπορεί να προμηθευτεί τέτοιες από βασιλοτρόφους, είναι ο εξής τρόπος:
Επιλέγουμε 4 δυνατές κυψέλες ή αν δεν έχουμε δυνατές, φροντίζουμε να τις δυναμώσουμε με τροφοδότηση και προσθήκη γόνου από άλλες κυψέλες.
Όταν αυτές οι 4 κυψέλες είναι έτοιμες, παίρνουμε από καθεμία από τις 3 κυψέλες 2 πλαίσια γόνου χωρίς τον πληθυσμό τους. Με τον τρόπο αυτό έχουμε 6 πλαίσια με γόνο ορφανό μέσα σε μία κυψέλη και συμπληρώνουμε τα κενά με κηρήθρες χτισμένες και με λίγο μέλι, αν έχουμε. Μεταξύ των μεσαίων πλαισίων κρεμάμε ένα κλουβί βασίλισσας που να περιέχει μία γόνιμη βασίλισσα. Πηγαίνουμε τότε στην τέταρτη δυνατή μας κυψέλη, τοποθετούμε πάνω σε αυτήν την κυψέλη με τα 6 πλαίσια γόνου και τη φυλακισμένη βασίλισσα και κλείνουμε. Εντός ολίγου, οι μέλισσες του κάτω πατώματος ανεβαίνουν μέσα από το διάφραγμα για να περιποιηθούν το γόνο. Έπειτα από 4-24 ώρες, σηκώνουμε το πάνω πάτωμα και το τοποθετούμε σε νέα θέση. Η βασίλισσα ελευθερώνεται αυτόματα, γιατί το κλουβί είναι εφοδιασμένο με φοντάν ή κάντιο, και αρχίζει η γέννα.
Τον ίδιο χειρισμό μπορούμε να επαναλάβουμε ύστερα από 10-15 μέρες. Δηλαδή να παίρνουμε από τις 3 κυψέλες 6 πλαίσια γόνου και από την τέταρτη τον πληθυσμό και να δίνουμε μία γόνιμη βασίλισσα.
Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι δημιουργούνται, ευθύς εξαρχής, δυνατές κυψέλες και όχι παραφυάδες που έχουν ανάγκη παρακολούθησης και πολλές φορές δεν προφταίνουν να αναπτυχθούν αρκετά για μία ακίνδυνη διαχείμαση. Αντίθετα, από τις κυψέλες αυτές μπορούμε να πάρουμε και σοδειά, αν η ανθοφορία αρχίζει ύστερα από 5-6 εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου